" /> Ce este DIY? - Cadouri Speciale

Ce este DIY?

Vrei sa faci economii, sa te dezvolti, sa iti afirmi independenta?

DIY!

Ce este DIY?

Un fenomen ce ia amploare pe fondul crizei financiare si al dorintei oamenilor de a-si afirma independenta.

DIY este prescurtarea de la Do It Yourself si înseamna “Fa-o singur”/ “Descurca-te singur” sau mai exact – handmade.

DIY înseamna pur si simplu a-ti face singur lucruri pentru care în mod normal ai apela la un specialist, sau lucruri pe care obisnuiai sa le cumperi.

Sau cum spunea un filozof american în anul 1967: “Acest DIY reprezinta in primul rand capacitatea oamenilor de a recreea folosindu-se de idei existente deja pe care sa le puna  într-o anumita scena.”

Care sunt principiile ce stau la baza acestui curent?

 • DIY ofera o alternativa la cultura cosumatorului modern care se bazeaza pe altii pentru a-i satisface nevoile.
 • Etica DIY se refera la autonomia obtinuta prin îndeplinirea unor taskuri pe cont propriu în comparatie cu a apela la altii mai experimentati sau capabili sa le faca pentru tine.
 • Promoveaza ideea ca un om obisnuit poate învata sa faca mai mult decât credea ca poate.
 • Un obiectiv central al eticii DIY este împuternicirea indivizilor si a comunitatii si încurajarea de a se angaja în abordari alternative atunci când se confrunta cu obstacolele societatii în drumul spre atingera obiectivelor.

Un pic de istorie:
Prima referire la DIY apare într-o istorie a artei legat de lucrurile realizate manual la sfârsitul secolului al XIX-lea. Subculturile moderne au preluat apoi acest sistem ca pe o revolta împotriva globalizarii si industrializarii.

De ce sa DIY?

Pentru muti tine de motivatia financiara. Un lucru pe care îl faci singur te costa mai putin. Nu va imaginati însa ca nu va costa nimic … Veti avea nevoie de materiale si unelte, iar astea costa. În schimb scutesti banii ce i-ai fi dat în mod normal pe mâna de lucru

 • Rezultatul va fi ceva unicat. Nu vei avea acelasi lucru ca înca alte sute/mii de oameni. Handmade=Originalitate
 • Pentru ca te pune în ipostaza de creator.
 • Mândria. Cum sa nu fi mândru la sfârsitul zile când vei avea în fata ochilor rezultatul muncii tale, când te vei afisa cu ceva facut handmade, mai ales când vei observa lumina din ochii celorlalti la zarirea creatiei tale.
 • DIY e si o cale de a recicla. Sunt atâtea lucruri dragute si utile pe care le poti face din tot felul de obiecte/materiale ce în mod normal le-ai arunca.

Nu-i asa ca suna bine si poti crea si salva Pamântul în acelasi timp?

Pentru ca te face sa îti depasesti limitele, sa faci lucruri de care nu te credeai în stare.

Pentru a obtine noi cunostiinte.

Pentru noi abilitati care îti vor folosi si în viata de zi cu zi.

Cu fiecare lucru facut handmade, abilitate dobândita, va deveni tot mai usor sa înveti sau sa faci ceva nou pentru ca pur si simplu exersezi la cote maxime procesul de învatare.

Pentru ca DIY nu este numai despre a învata ci si despre a face ceva si a vedea rezultate. Câti dintre oameni pot vedea la sfârsitul zilei roadele muncii lor? Majoritatea le vad doar la sfârsit de luna când primesc salariul. Care se duce pe facturi, hrana etc. si gata… nu mai vezi nimic. Unde e toata satisfactia în asta? Pe când, daca te implici într-un proiect de DIY, la sfârsitul zilei roadele muncii tale sunt în fata ochilor, palpabile, si vor ramâne acolo ani buni.

Pentru ca facând singur un lucru handmade, te îmbunatatesti pe tine, lucrând la ceva, de fapt te construiesti pe tine ca individ.

Sa nu uitam ca DIY e si ceva educativ, pentru ca înveti sa folosesti diverse unelte, sa lucrezi cu anumite materiale, sa utilizezi niste tehnici. DIY e ceva ce îti pune mintea în miscare, te face sa gândesti si sa gasesti solutii, iti dezvolta creativitatea.

DIY este pentru tine daca:

 • Vrei sa îti decorezi camera dar ai un buget redus si nu îti permiti sa apelezi la un specialist sau sa investesti în lucruri gata facute de altii
 • Daca vrei sa faci cuiva un cadou dar nu îti permiti sa cumperi ceva ce sa-i placa cu adevarat (sau poate e o persoana care are deja tot ce isi doreste). si daca micul tau cadou nu va fi perfect sau pe gustul persoanei respective, crede-ma, faptul ca l-ai facut handmade va valora enorm.
 • Sau poate vrei o perche de cercei, o poseta, o bluza cum ai vazut într-o revista, o prezentare de moda, dar nu îti permiti originalul. De multe ori e atât de simplu sa îti faci singur ceva care sa fie în tendinte încat nu are sens sa-l cumperi din magazine.
 • Daca vrei ceva unicat
 • DIY nu trebui sa fie neaparat ceva practicat din motive financiare. O poti face pur si simplu pentru ca e relaxant si distractiv.

DIY nu e pentru tine daca:

 • Tot ce te intereseaza e firma/banii.
 • Daca vrei lucruri perfecte cum numai lucrate mecanic se pot face.

Creativitate?

Ei bine, stiu ca multi vor fi tentati din start si respinga experienta DIY, pe motiv ca nu sunt creativi, n-au talent.

Probabil, cineva “destept” si-a bagat în cap astfel de lucruri când erai mic. Asa ca azi eu îti spun sa uiti tot ce ti-au spus altii. De când altcineva e mai în masura sa îti spuna ce poti si ce nu? Crede-ma, am vazut lucruri superbe facute handmade a unor asa-zisi oameni “lipsiti de creativitate”.

În primul rând multi cred ca a avea talent si a fi creativ e acelasi lucru. Nici vorba. Nu ai nevoie de talent, nu trebuie sa fi artist pentru a fi creativ.

Iar creativitatea nu e ceva cu care te nasti sau nu.

Creativitatea se cultiva. Creativitatea se dobândeste prin exersare. Un om creativ e un om care a fost lasat liber, sa gândeasca pe cont propriu, sa faca si greseli.

Niciodata nu e prea târziu sa gândesti pe cont propriu (în loc sa urmezi directia impusa de altii) asa ca niciodata nu e prea târziu sa fi creativ.

Oamenii nu sunt creativi pentru ca ei cred ca nu sunt. Cred pentru ca asa li s-a spus. Pentru ca un om care crede asta e mai usor de manipulat, va fi în rândul celor suspusi. În timp ce a fi încurajat sa fi creativ, înseamna sa fi încurajat sa gândesti pe cont propriu, sa nu te supui normelor ci sa îti urmezi propria cale, sa te descurci singur. Crezi ca cei aflati la putere îti doresc asta? Evident ca nu, asa ca îti zic tie ca nu esti creativ si te încurajeaza sa fi mai departe sclavul lor, sa ai nevoie de ei, de produsele si serviciile pe care ti le ofera.

Dar eu, astazi îti spun tie, cel care citesti aceste rânduri, îti spun ca esti creativ!

Trebuie doar sa ai curajul sa încerci, dar mai ales sa continui chiar daca dai gres de nenumarate ori.

Ce ai zice daca de acum încolo am transforma aceasta experienta în ceva practic? Daca de acum încolo am învata împreuna lucruri noi, tehnici, daca am deprinde împreuna noi abilitati?

Sursa: http://motivonti.ro

Ce zici, pornim pe acest drum al independentei?

Si ca sa vezi ca vreau cu adevarat sa îti ofer solutii practice, azi am venit cu o idee draguta si anume, Aici poti viziona o serie de Tutoriale handmade care cu siguranta vor fi ca un izvor de inspiratie. 

Intra Aici pentru a viziona  Tutoriale handmade

Ti-a placut acest Post?
Arata-l si prietenilor tai printr-un “Share” pe Facebook.
Multumesc!

4 comentarii

 1. Luri spune:

  Niiiiiice 🙂

 2. cadouspe spune:

  3. I appreciate and thank you very much! see you soon!

 3. Andru spune:

  Nu degeaba se zice ca cel mai bun lucru este cel facut de mana ta. Si cel mai bine se aplica in cazul cadourilor pentru ca produsele DIY arata efortul tau si implicare pentru celalalt.

  • cadouspe spune:

   Ai perfecta dreptate Andru, si tocmai de aceea multi oameni considera ca produsele handmade -Diy fac distinctie, numindu-le simplu Cadouri Speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *